Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kosovo i srbija

Beograd i Priština razmijenili časnike za vezu

dejan pavicevic
Screenshot Youtube
17.06.2013.
u 15:19

U ured EU-a u Beogradu sjeo je Ljuljzim Peci, dosadašnji veleposlanik Kosova u Švedskoj, a u Prištini Dejan Pavičević, šef beogradskog tima za tehničke pregovore s Prištinom.

Kao što je dogovoreno sporazumom o normalizaciji odnosa iz Bruxellesa, danas su Beograd i Priština razmijenili časnike za vezu pa je u ured EU-a u Beogradu sjeo Ljuljzim Peci, dosadašnji veleposlanik Kosova u Švedskoj, a u Prištini Dejan Pavičević, šef beogradskog tima za tehničke pregovore s Prištinom.

Kako prenose mediji u Srbiji, Pavičević se obratio novinarima ispred sjedišta misije EU u Prištini, gdje će mu biti ured, na srpskom i engleskom, a Ljuljzim Peci, se novinarima obratio u sjedištu Misije EU u Beogradu i poželio "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom i zatim obraćanje nastavio na srpskom. Iako je Priština najavljivala kako će časnici za vezu imati diplomatski status i biti, zapravo, veleposlanici svojih država, Beograd je to odbijao jer on ne priznaje kosovsku državu.

- Ovo je vrlo značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvorenu i dobru suradnju srpskih državnih institucija i ovdje sam kako bih dao svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dvije zemlje - rekao je Peci koji je danas, kako javljaju neki srpski mediji, "pljuvao po Srbiji, a Beograd šuti" kada je rekao kako je dobio dužnost "predstavljati svoju zemlju u zemlji koja je izvršila agresiju u mojoj zemlji i pokušala počiniti genocid prema mom narodu". Prije nekoliko dana je također izazvao buru nezadovoljstva u Srbiji kada je izjavio da će "doći dan kada će Srbija priznati Kosovo".

Na pitanje tko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Ureda za Kosovo Aleksandar Vulin, Pavičević je rekao da obojica predstavljaju Vladu Srbije dodajući da "u Prištini nije u diplomatskoj misiji, već samo časnik za vezu". Pavičević je, odgovarajući na novinarsko pitanje kakva će biti komunikacija s Pecijem, odgovorio kako je više puta razgovarao s njim i da su do sada dobro surađivali, te se nada da će "i dalje blisko surađivati i razmjenjivati neophodne informacije". 

>> Od sutra časnici za vezu u Beogradu i Prištini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije